Küçüklüğümde
domatesi mevsiminden mevsimine görürdük.
Müstakil evi olan
herkesin bahçesinde domates, biber, patlıcan, fasulye, salatalık çizileri
olurdu.
Bahçeye ekilenler
çıkıncaya kadar pazardan alınırdı. Domatesin çeşidi var mıydı, hatırlamıyorum.
Pazarcı ne getirdiyse, onu alırdı herkes. Belki de yerli vardı çeşit olarak.
Şimdi ise yerli,
sera, köy, pembe, Bursa, salçalık, kurutmalık, turşuluk, çeri, yemeklik ve
kahvaltılık, ekşi, ince ve kalın kabuk gibi çeşitleri var.
Üstelik sadece
mevsiminde değil, her mevsim her türlü sebzeyi görmek mümkün. Özellikle
domatesin çeşidi saymakla bitmez.
Herkesin aradığı,
almak için koştuğu bir domates türü var: İnce kabuk.
Bu domates türünün
kabuğu ince olduğuna göre diğerlerinin kabuğu kalın olmalı.
Daha fazla para
verip alıyorsun ince kabuk domatesi.
Varsın fazla olsun,
ağız tadıyla yiyelim diyorsun.
Kahvaltıya
dilimliyorsun. Bazen de menemen yapalım diyorsun.
Bir bakıyorsun ki o
fazla para verip aldığın domatesin ince kabukları soyuluyor.
Niye soyuyorsun? Bunlar
ince kabul diyorsun. Efendim, yemeğin içinde kabukları ortaya çıkıyormuş.
Tamam, ince kabuklar
yemeğin içinde çıkabilir, ağzına da kabuk gelebilir.
Domates ince veya
kalın kabuk olsun, hepsi yemeklerde soyulacaksa, yani yemeğin içine kabuk
gitmeyecekse, o zaman pazar ve markette niye fellik fellik ince kabuk domates
arıyoruz? Niçin fazla para vererek ince kabuk domates alıyoruz?
Madem incesini ve kalınının
kabuğu her halükarda soyulacak. O zaman kalın kabuk alalım, soyalım. Üstelik
ince kabuğuna göre daha az para ödemiş oluruz.
Küçücük aklımın
almadığı nokta da burası.
Yoksa siz de mi pazar, markette domatesin ince kabuklusunu alıp ardından
kabuğunu soyanlardansınız?
Eğer böyle yapıyorsanız,
kendinizde misiniz, ne yaptığınızı biliyor musunuz yoksa siz de mi uydum kalabalığa
niyeti yapanlardansınız?
Şayet soyuyorsanız ve
bu işin künhünü biliyorsanız, bu garibe de söyleyin de bu işin sırrını öğrensin,
merakını gidersin. İnce kabuklusuna niçin fazla verdiğini bilsin. Evet, fazla verip
incesini alıyorum ama değdi desin.
Son söz de televizyon,
gazete ve YouTube videolarında her şeyi kabuğuyla yiyin, kabuğunu soymayı, esas
vitamin ve fayda kabuktadır diyenler, domatese gelince niçin kabuklu yiyin demezler.
Desinler ki belki bu ince kabuk soyma işi de son bulur.
*18.09.2024 tarihinde Anadolu'da Bugün gazetesinde yayımlanmıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder