15 Haziran 2019 Cumartesi

Nerede Kaldı O Eski Karneler?

Eskiden karnelerin bir anlamı, daha doğrusu aile ve öğrencilerde bir karne günü heyecanı vardı. Şimdilerde o karnelerin bir heyecanı kalmadı. Sadece âdet yerini bulsun türünden karne veriliyor ve karne alınıyor. 

Neden böyle? Çünkü e-okul çıktı, karnelerin gizemi ortadan kalktı. Zaten her şeyde böyle değil mi? Hangi şeyin gizemi kalkmışsa o şeyin bir anlamı kalmadı.

Eskiden öğrenci, karne heyecanı yaşardı. Şu dersten acaba kaç aldım? Acaba öğretmen sözlüme ne verdi? Notlarımın toplamı teşekkür ya da takdir almaya yeter mi? Karneme zayıf düşer mi? Zayıf düşerse evde ailem ne der? Babamın elinden çekeceğim. Of! Ne yapmalıyım?" beklentisi içerisine girerdi.  Özellikle onluk not sisteminin uygulandığı ve karnelerin el ile  yazıldığı yıllarda notları zayıf olan bazı öğrenciler, rakamlar üzerinde oynama yapardı. Mesela 3'leri 8'e, 1'leri 10'a dönüştürürdü. Bazı okul idareleri bunun önüne geçmek için notların yazıldığı rakamların üzerini şeffaf izole bant ile yapıştırırdı ve öğrencilere verilen bu karneler veliye imzalatıldıktan sonra birinci dönem tekrar toplanırdı. 

Karnesi kırık olarak evinin yolunu tutan bazı çocuklar, bazı babalar tarafından şiddete maruz kalırdı. Bundan dolayıdır ki bugün böyle bir durum kalmamasına rağmen eğitimciler, karne günü verdikleri mesajlarda "Zayıfı yüzünden çocuğunuzu üzmeyin" açıklaması yaparlar hala. 

Günümüzde ne el ile karne yazma kaldı ne karnede notlarla oynanır oldu ne de verilen karneler geri toplanır oldu. Veli ve öğrenci karneyi görmeden hangi dersten hangi puan alınmış, öğretmen performans ve proje ödevinden kaç vermiş hepsini an be an e-okul'dan takip ediyor. Teşekkür ve takdir alıp almayacağını biliyor. Teşekkür veya takdir almaya biraz eksiği olan öğrenci, öğretmenleri dolaşarak eksiğini kapatıyor. Hoş öğrenci gelmeden okul idaresi ve öğretmenler bu eksikliği gideriyor. Hasılı veli ve öğrenci karneyi alınca şok geçirmiyor. Karne gününe kadar varsa zayıflar aile ve çocuk tarafından özümseniyor. 

Bu konuda değinmek istediğim bir diğer husus, zayıfı olan öğrenciyi ara ki bulasın. Zayıf almak için öğrencinin çok uğraşması gerekiyor. Öğrencilerin çoğu takdir, pek az kısmı teşekkür alıyor. Zayıfı olan veya ödül belgesi almayan öğrenci, bir elin parmaklarını geçmez. Böylesi durum öğretmenden mi, yoks öğrenciden mi kaynaklanıyor? Öğretmenler mi bol not veriyor yoksa öğrenciler eskiye oranla daha mı başarılı? Takdir kamuoyunun. Ama burada size bir kopya vereyim. Öğretmenlerin verdiği notlar maalesef hormonlu. Haberiniz olsun...

Hasılı karnelerin eski heyecanı ve gizemi yok. Sadece âdet yerini buluyor, eski bir gelenek devam ettiriliyor. Eski verilen veya alınan not veya puanlar, alınan karneler ve alınan teşekkür ve takdir belgeleri takdire şayan; gizemi ve heyecanlı bir bekleyişi içerisinde barındırıyordu. Sahi nerede kaldı o eski karneler!

2 yorum:

  1. O eski karnelef baksana öğrencileri yalana sahteliğe itiyormuş. Şimdiki notlar her ne kadar hormonlu da olsa en azından şeffaflık ve dürüstlük var. Sonra öğretmenler açısından zahmet yok. O eski karnelere özlemini görüyorum. Belki öğrenci açısından heyecan vardı ama bazen de eksi yönde öğretmen sözlü ile notunu düşürmüş olduğunu görür hayal kırıklığına uğrardı. Öğretmen olarak ben hiç bir zaman yazılı notunun altında hiçbir zaman not vermedim fakat verenler vardı. Şimdi hiçbir öğretmende bunu göremiyorum. Bu da öğrenci açısın güzel bir durum. Öğretmen açısından ya yanlış yazarsam korkusu vardı. Özellikle not fişlerini yazarken neydi o günler be. 9 defa not fişini değiştirdiğimi bilirim. Şimdi karne senin de dediğin gibi sadece bir formaliteden ibarettir. Aslında karne işinin hepten kaldırılması lazım. E okuldan her şey görüldüğüne göre karne tamamen formalite ve angarya. Kaldırılması lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum az değiştirmedik not fişlerini. Anamız ağlardı. Ben de aynı şekilde yazılısından düşük vermedim. Son yıllarda da performanslar yüzden aşağıya inmedi. Yazılı da kendini görsün diyorum, müsamahayı sonuna kadar kullanıyorum istisnasız. Karneler kalkmalı. Günümüzde kolaylık ama not defteri olmadığı için sözlülerle durmadan oynanıyor. Bu da hormonlu notu artırıyor, veli ve öğrenci gerçek durumunu öğrenemeden bir üst sınıfa geçiyor.

      Sil