Bir ara Konya'da
meşhur bir ekmek fırınından birkaç defa ekmek aldım. Hiçbirini beğenmedim.
Böyle meşhur bir fırın nasıl bu şekil ekmek çıkarır da satışa koyar
dedim. Bir daha bu fırına gidip de ekmek almadım.
Dün akşam sabaha hazır
olsun diye istemeye istemeye yine bu fırına gittim. Poşetin içinde verilen ekmeğe
o değilden elimi bir dokundum. Taş gibiydi ekmek. Sanırım biri böyledir, diğerine
bakayım dedim. O da aynı. Öbürüne baktım. Aynı. Sanırım bu işi meslek edinmiş, kaç
nesil boyu bu sektörde olan bu fırının ekmekten anladığı bu idi. Öyle ya taş ekmek
taş gibi olmalıydı. Birini kafasına atsan silah görevi görmeliydi.
Beyaz ekmeği de böyleydi
bu ekmek fırınının, tam buğday ekmeği de.
Yolda eve giderken moralim
bozuldu. Vara ekmeği akşamdan bu fırından almayayım da sabah gidip başkasından alsaydım
dedim. Aklıma gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Erhan Bey geldi. Çünkü ne zaman
bir ekmek zammı gelse çoğunluk bu ekmek zammından dert yanarken Erhan Bey ise
ekmek zammından ziyade ekmeğin kalitesine dikkat çeker. Konya'da iyi ekmeğin
çıkarılmadığına işaret eder. Yerden göğe hak verdim Erhan Bey’in bu tespitine.
Eve gelince sabaha kadar
yumuşasın diye poşetin ağzını güzelce bağladım. Sabah kalkınca baktım ki poşet bile
yumuşatmamış ekmeği.
Genelleme yapmak istemiyorum.
Konya'da istisna fırınlar veya ekmek fabrikaları vardır. Buralar kaliteli ekmek
yapıyordur. Yalnız bunların sayısının da fazla olduğunu düşünmüyorum. Şu var ki
çoğu firmanın ekmeğinde bir kalite sorunu olduğu aşikar.
Başka şehirlerde
ekmekte kalite yakalandığı halde Konya'nın neyi eksik ki Konyalı kaliteli
ekmekten mahrum kalıyor?
İyi ekmek ustamız mı
yok?
Firmalar maliyeti
düşürmek amacıyla malzemeden mi kısıyor?
Konyalı kaliteli
olsun veya olmasın, nasılsa alıyor. O zaman kaliteli ekmeğe ne gerek var diye
mi düşünülüyor?
Fırıncılar adımız
Hıdır, elimizden gelen budur mu demek istiyor?
Nasılsa peynir ekmek
gibi bu şehirde ekmek gidiyor. Ne çıkarırsak gidiyor. Müşteriden de şikayet gelmediğine
göre ne gerek var kaliteli ekmeğe mi deniyor?
Ekmeğimiz kaliteli
de biz mi kaliteden anlamıyoruz?
Zaten Konyalının
çoğu kilolu. Üstelik hamur işi ve ekmeği de çok yiyor. Çok kaliteli ekmek
yaparsak Konyalı daha da fazla ekmek yiyerek kilo alır. O yüzden kaliteyi
düşürelim ki Konyalı ekmeğe kendini vermesin dercesine halkın sağlığı mı
düşünülüyor?
Aklımca sorular
soruyorum. Hiçbir sorunun da cevabını bilmiyorum. Kalite düşüklüğünün
gerekçesini de bilmiyorum.
Ne derece doğru bilmiyorum.
Bir ara Konya’nın ünlü bir fırınında çalışan biri “ekmek daha beyaz görünsün diye
bir bardak kireç dökerdik” demişti.
Sebep her ne ise bilinen
bir gerçek var ki bu şehir doğru dürüst kalite ekmekten mahrum ve çıkarılan bu ekmekler
bu şehre yakışmıyor.
*01.07.2024 tarihinde Anadolu'da Bugün gazetesinde yayımlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder