29 Aralık 2023 Cuma

Sizden Çıkacak

Bir ilçede çalışırken birlikte oturduğumuz 8-10 arkadaş, okullardaki ihtiyaç sahibi öğrencileri belirleyelim. Onlara ayakkabı alalım istedik. Öğrencileri ve giyecekleri ayakkabı numaralarıyla birlikte tespit ettik. Hangisi uygun verir diye birkaç esnafı dolaştık. Çeşidi bol olan bir esnafa karar kıldık. Esnaf da bizim öğretmenlerimizin düşünmediğini siz bizim çocuklar için düşünmüşsünüz. Biraz ikram da ben yapayım dedi. Belirlediğimiz ayakkabıları alıp ilgili öğrencilere ulaştırdık.

Gel zaman git zaman bu esnafla ilişkiyi geliştirdik. Kendi çocuklarımızın ayakkabı ihtiyacını karşılamak için de aynı esnaftan alışveriş yapmaya başladık. Her alışverişte ayakkabı kolay hocam, oturun biraz muhabbet edelim, bir şeyler ikram edeyim derdi. Hoşsohbet biriydi aynı zamanda. İçerdik, içmezdik derken milli içeceğimiz çayda karar kılardık. Sıcakta çay gitmez hocam. Başka bir şeyler için, soğukluk falan derdi. Biz de size daha fazla külfet vermeyelim derdik. Ne külfeti hocam. İkramı ben yapıyorum ama parası sizden çıkacak dedi bir gün. O zaman çaya talibiz dedik. Çünkü ne kadar fiyatı düşük içersek, o kadar düşük öderiz dedik, gülüştük.

Gülsek de esnafın dediği hayatın bir gerçeği olsa da biraz zorumuza gitti. Elbette esnaf sattığından kazanacak ama ikramın eklenmesi üstelik bunun bize söylenmesi garip. Tamam dobra olsun ama bu kadar da olmasın. Sonrasında bu esnafa gidip gelmeyi ve alışverişi kestik. Başka esnaflara yönelik. En azından onlarla fazla teşriki mesaimiz olmadığı için şehir teklifi bir şey içer misiniz ikramlarını nazikçe geri çevirdik. Alışverişimize eklenecek ikram da bu şekilde cebimizde kaldı. 

Tanıdığım esnafın bu yaptığı sadece bu esnafa mı has? Keşke esnafla sınırlı kalsaydı en azından ikramımızı kendimiz yapmış olurduk. Ülke yönetimi dediğimiz siyaset kurumu daha beterini yapıyor. Özellikle seçim öncesi siyasilerimiz karşılığı olsun veya olmasın, vaat üzerine vaat veriyor, daha önce olmaz dediklerini hayata geçiriyor. Bu yaptığımız ülkenin yararına mı denmiyor. Verdikçe veriyor. Biz de verdi, şunu yaptı diye seviniyoruz. Bu verilenler nereden çıkacak, hani bunun karşılığı diyenlere de kızıyoruz. Çünkü anlık yaşıyoruz. Bu karşılığı olmadan verilen bizim cebimizden çıkacak demeyiz. Esnafın ikramlıktan aldığı kadarı cebimizden çıksa eyvallah. Katmerli çıkıyor hem de. Vergileri artırıyor. Ürünlere zam üstüne zam geliyor. Bu da enflasyon ve hayat pahalılığını tetikliyor.

Alınan vergi ve konan zamlar işe yarasa bari. Toplanan vergi de zamlar da daha önce alınan borçların faizini ödemeye gidiyor. 

O yüzden hükümetlerin seçim önceleri yağdırdığı ikramlık ve bonkörlüğünden pek korkarım. Yine bir yerde karşılıksız bedava hizmet gördüm mü hep şüpheyle bakarım ve acaba derim. Öyle ya bu devirde kim kime bir şeyi bedava verir. Verilen her bedava hizmet bir şekilde vatandaşın cebinden çıkıyor. Böyle bir verip beş alacaksa varsın verilmesin.

Hükümetlerin veya hükümet alternatifi olacakların üç beş oy uğruna, karşılığı olmadan kaşıkla verip kepçeyle alacağı her türlü müjde ve ikramına vatandaşın topyekûn karşı çıkmasında fayda var. İstemeyiz, kalsın denmeli. Değilse ceremesini hep olduğu gibi yine çekmeye devam ederiz.

2 yorum:

  1. Merhabalar.
    Ayakkabı satan esnafın şaka yollu da olsa, "ikramı ben yapıyorum, parası sizden çıkacak" söylemi gerçekten hiç olmamış! Uyanık ve işini bilen bir esnaf, asla böyle söylemez! Onu esnaf defterinizden sildiğiniz iyi olmuş. Elbette esnaflar dükkan giderlerini sattıkları mala eşit oranda yansıtır, bu gerçeği bilmeyenimiz yoktur. Ancak, bunu uygulayan esnafın müşterisinin yüzüne bunu böyle söylemesi hiç şık değildir.

    İhtiyaç sahibi öğrencileri belirleyip, onların bir ihtiyaçlarını karşılama girişiminiz, her türlü takdirin üzerindedir. Yapılan yardımların karşılığını misliyle kuluna ikram edecek olan Cenab-ı Hakk'a hamd-ü senalar olsun.

    Asgari ücretliler başta olmak üzere, çalışan işçi, memur ve bunların emeklilerine yapılacak zamların boyutları neden hep devasa bir şekilde uygulanıyor. %50'den aşağı bir zam oranı yok. Bu zamları duyan üreticiler, sanayiciler ve hizmet veren kuruluşlar hemen tüm ürünlerine şimdiden %50 zammı koyacaklar, öyle değil mi? Bunun başka türlü bir mantık açıklaması olabilir mi? Olamaz! Peki o zaman biz ne anladık bu zamlardan? Hiçbir şey anlamayacağız zaten. Ancak, emekli ve çalışanların ücretleri enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında çok çabuk eriyecek ve yine aynı durumlara düşeceğiz.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Firma ve işletmelerin 2024 yılını yüzde elli zamla kapatsalar. Razıyım. İlk etapta yüzde elli asgari ücret için ardından dövizin yükselmesine kaynaklı girdi fiyatları derler. Bindirirler de bindirirler. Devletin sabit gelirliye verdiğini bol kepçe alırlar. Keşke devlet yılın toplamı yüzde 49'u geçemez kriteri belirlese.

    YanıtlaSil