24 Kasım 2023 Cuma

Semt Pazarlarının Hali Pürmelali

Kapalı bir semt pazarı sonrası pazar yerinden görüntüler. Pazar yerini bu şekil bırakan bırakıyor, biz ne yapıyoruz demiyor. Pazar yerini bu şekil bırakana kimse bir şey demiyor.
Pazar dağıldıktan sonra belediye görevlileri sahaya girip saatlerce temizlik yapıyor.
Pazarı bu hale getirmek, savaş alanına döndürmek, tezgahı bozup giderken pazarcı esnafının döküntü namına ne varsa, bulunduğu yere boşaltıp gitmesi; aslan yattığı yerden belli olur, temizlik imandandır, temizlik imanın yarısıdır sözlerini çok iyi bilen bu insanımıza bu görüntüler yakışmıyor.
Böylesi pazar yeri sadece bu semt pazarına ait değil, şehrin hangi mahallesine giderseniz, pazar sonrası aynı manzaraları görmek mümkün. Artık bu şehirde pazar yerlerini böyle bırakmak bir kültür oldu. Esnaf kirletecek, belediye temizleyecek. Merak ediyorum, bizim kendimize temizlik anlayışımız ne işe yarar.
Gördüğüm kadarıyla pazar yerinin bu görüntüsü insanımızı da rahatsız etmiyor. Rahatsız oluyorsa da  bir yetkiliye gidip bu derdi dile getirmiyor. Dile getiren varsa da belki yetkililer tedbir almıyor. Hoş, kimsenin bir şey demesine gerek yok. Yetkililer bu manzarayı görmüyorlar mı?
Teşbihte hata olmasın, bu pazar yerine sabahtan akşama dört ayaklı hayvanat konsa, pazar yeri akşama bu kadar kirletilmez. Burada savaş olsa, savaştan geriye bu kadar enkaz ve moloz kalmaz.
Merak ediyorum, çok mu zor; belediyenin, valiliğin, pazarcılar odasının pazar yerine dair kurallar koyup tedbir alması.
Pekala pazarcı esnafına çöp poşeti zorunluluğu getirilebilir veya çöp poşeti dağıtılabilir. 
Pazarcının atıklarını çöpe koyup ağzını bağlayıp çöp konteynerine götürüp bırakması sağlanabilir.
Her pazarının yeri belli ve bu yer için işgaliye ödediğine göre pazar yerini kirli bırakan esnafa ceza verilebilir. Tekrarında cezası artırılabilir. Üçüncü tekrarında pazardan yer verilmeyebilir. 
Her pazarcı akşam giderken işgal edilen yerin temiz olup olmadığını zabıta kontrol edebilir.
İnanın çok zor değil bunu yapmak. Yeter ki bu konuyu dert edinelim. Belediye-valilik ve pazarcılar odası isterse, bu işin üstesinden gelebilir. Yetkililerimiz yeter ki dert edinsin.


4 yorum:

  1. Pazarcılık yapıyorum, belediye haftanın 2 günü açılan semt pazarına kalın büyük siyah poşet dağıtıyor. Ben de meyve sebze yok ama çöpümü poşete topluyorum, çıkarken orada bırakıyorum. Belediye poşetleri toplayıp atıyor ve betonları yıkama işlemini yapıyor. Sizin belediye de bunu uygulayabilir.
    Saygılar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bu güzel örnek için teşekkür ediyorum. Saygılar bizden. Güzel ve olması gereken bir örnek. Belediyenizi tebrik ediyorum. Ben de aynı yöntemi düşünüyorum. Aklın yolu bir. Bakalım bizim belediye ne zaman bu örneğe geçecek?

      Sil
    2. Yalnız pazaeyeriniz çok güzel kıymetini bilin, tamamen kapalı. Bizimkinin üstü birbirinin üstüne geçen bombeli çatı yağmur yağdığında hepimizin sergileri naylon örtmezsek ıslanıyor. Yanlar sizin kapalı bizim demirli set var soğuk olduğu gibi içerde.
      Belediyeniz kısa zamanda bu çöpe çözüm bulursa 10 numarasınız bence.
      Saygılar,

      Sil
  2. Belediyelerimiz, son yıllarda bu şekil modern ve kullanışlı kapalı pazar yerlerine ağırlık verdi. Çok güzel ama ah bir de güzel kullanmayı becerebilsek. İnşallah belediye başkanlarına açık mektup başlıklı bu içerikli bir yazı kaleme alarak gazetedeki köşemde yayımlatacağım. Daha önce bu konuya dair birkaç yazı yazdım. İnşallah bu sefer dikkate alınır. Siz de bu şekil pazarlara kavuşursunuz inşallah.

    YanıtlaSil