3 Şubat 2023 Cuma

Hutbe Konuları Üzerine (2)

Hutbe konularının ilgi çekici, ihtiyaçları giderecek, Müslümanlara görev ve sorumluluklarını hatırlatacak, onlara sorumluluk yükleyecek, ufuk açıcı, bilgilendirici, düşündürücü, bir konu hakkında takınılması gereken Müslümanca duruşu ifade etmesi lazım. 

Bunun için hutbe konuları;

1.Bir yıllık planlanmalıdır. Planlama yapılırken tekrardan kaçınılmalıdır.

2.Hazırlanan konular camiye gelen hazirunun için olmalıdır. Yani söz meclisten içeri olmalıdır.

3.Araya giren acil konular olduğu takdirde planda güncelleme yapılmalıdır.

4.Hutbeler merkezi ve mahalli olacak şekilde hazırlanmalıdır. Tüm Türkiye'yi ilgilendiren konular merkezi, sadece bölge, muhit, il ve ilçeyi ilgilendiren hususlar ise mahalli olmalıdır. Merkezi hutbeler DİB, mahalli hutbeler ise o ilin müftülüğü tarafından hazırlanmalıdır. 

5.Merkezi hutbelere üç hafta veya ayda bir yer verilmeli. Diğer haftalar o illere bırakılmalıdır.

6.Hutbelerin mahalli olmasını ve mahallinde hazırlanması gerektiğini önemsiyorum. Çünkü her muhit ve bölgenin diğerlerine göre ihtiyaç ve sorunları farklı olabiliyor. Mahalli hutbeler o mahalde oturanlatın sorunlarını ele aldığı için söz meclisten içeri olacaktır ve herkes payına düşeni alacaktır.

7.Mahallinde hazırlanacak konular nasıl seçilmelidir? Balta cami cemaati olmak üzere o mahalde oturan kişilerin öneri ve görüşleri alınabilir. Bunu Web sayfası üzerinden o mahaldeki insanların katılacağı bir anketle tespit edilebilir. Cami girişlerine öneri kutusu konarak istenen hutbe konularını cemaat bu kutuya atabilir. Sorun ve ihtiyaç tespiti için cemaatten bir komisyon kurarak bu heyet cadde, sokak, esnaf vb toplu yerlere ziyaret yaparak göze hoş gelen ve gelmeyen hususları gözlemleyerek bundan konu çıkarılabilir. Esnafın ve mahalle sakinlerinin görüşüne başvurulabilir. Cami görevlilerinin görüşü alınabilir. Demek istediğim muhitin ihtiyaç ve sorun analizi yapılmalıdır. Bunu değişik yöntemlerle yapabiliriz.

8.Mahalli konular ne tür olabilir üzerine Konya’yı ayrı bir yazıda ele almak istiyorum.

9.Belirlenen hutbe konularını kim hazırlayacak? Her il müftülüğü bünyesinde, hutbe hazırlama ve seçme komisyonu oluşturulabilir. Bu komisyon, tüm din görevlilerine veya seçilen konunun uzmanı bilinen kişilere yazılacak hutbe konusunu bildirir. Her din görevlisi veya uzman kişi, hazırladığı hutbeyi dijital yolla komisyona gönderir. Gelen yazıları komisyon değerlendirir. En uygun olan hutbeyi seçer. Bu yol ile cami ve müftülük personelini araştırmaya ve yazmaya sevk etmiş oluruz. Bu da personelin bilgi birikimini artıracaktır. Teşvik için ödül konabilir. Mesela üç hutbesi seçilen din görevlisi öncelikli olarak umre veya hacca görevli gönderilebilir ya da kitap vb. hediyeler düşünülebilir. Böylece tüm personeli sürece dahil etmiş oluruz.

10.Hazırlanan hutbenin yazım, imla hatalarını bir başka komisyon inceleyerek gerekli düzeltmeleri yapar.

11.Hazırlanan hutbeler en az üç gün önce cami görevlilerine gönderilmeli. Hatip hutbeye çıkmadan önce defalarca okuyarak hutbe içeriğine ve vurgulara hakim olmalı. Fazlaca okunduğu için içeriğini bozmadan irticalen okuyabilmeli. Bu, hatiplerin hitabetlerini geliştirmesine katkı sağlayacaktır.

Diğer yazımda da Konya’ya has hazırlanacak örnek hutbe konularına yer vermek istiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder