Ramazan orucunu tuttuk,
eşimizle dostumuzla bayramımızı yaptık. Arife günü Suruç’ta meydana gelen
menfur olayı saymazsak eşimizle-dostumuzla tadında bir bayram geçirdik. Tadı
damağımızda kaldı dense yeridir. Çünkü kısaydı bu bayram. İnşallah birlik,
beraberlik içerisinde nice bayramlara yeniden kavuşuruz. Bugün bu bayram ve her
dini bayramda karşılaştığımız bir sorunu gündemime alarak yetkililerin
dikkatini çekmek istiyorum.
Bayrama bir iki gün
kala gelen misafire ikram etmek amacıyla eşimiz, annemiz bayrama hazırlık
yapar: Sarmasından dolmasına, yoğurt çorbasından bamyasına, böreğinden
tatlısına varıncaya kadar envaiçeşit yemek hazırlar. Aşağı yukarı her ev yapar
bunu. Bayram boyunca bu yemekler eşle, dostla yenir. Kimi ziyaretler ziyafete
dönüşür. Çünkü yemekler enfestir. Ama bir sorun var. Nice emeklerle hazırlanan
bu yemeklerin yanında sofralarımıza konan ekmeklerimiz bayattır. Çünkü arife
gününden kalmadır.
O güzelim yemeklerin
yanında bayat ekmek! Maalesef her bayram yaşadığımız vakayı adiyeden bir
olaydır. Çünkü bayramda fırıncılar da tatil yapmaktadır. Şehrin günlük ekmeğini
nöbetleşe çıkarır fırıncılar. Bunu bilen vatandaş arife gününden ekmek stoku
yapar ve bayram boyunca hem kendisi yer, hem de gelen misafirine ikram eder.
Bayramda bayat ekmek bulduğumuza şükrediyoruz. Çünkü kazara unutur veya nöbetçi
fırın vardır diyerek önceden ekmek tedarik etmezsen ekmek ihtiyacını karşılamak
için şehri enine-boyuna, yatay ve dikey epey bir turlaman gerekir. Çünkü günlük
ekmek aldığın fırın, bakkal veya market kapalıdır. Açık olan çoğu yerde de
ekmek bulabilmen mümkün değil. Çünkü tükenmiştir. Kazara bakkal veya markette
ekmek kalmışsa önce seviniyorsun, ardından sevincin kursağında kalıyor. Çünkü
ekmek bayat olmaya bayat. Bunu anladık da sert, kuru…ne ararsan var ekmekte.
Silah yerine birine vursan adam yıkılır.
Bayramda karşılaştığın
bu durum kulağına küpe olur, sonraki bayramın arifesinde evine bol ekmek stoku
yaparsın. Bayat-mayat yendi yendi. Yenmedi mi çoğu ekmek maalesef çöpe gidiyor.
Şükür! Ekmeği çöpe atanlardan değilim. Ama “Ben bayat yiyemem” deyip çöpe
atanların sayısı da az değil.
Hasılı bayram öncesi
arife gününden ekmek alsan da dert, almasan da. Bu durum ben kendimi bildim
bileli var. Siz bu durumu sorun olarak görmeyebilirsiniz. Ama ben sorun
görenlerdenim. Niçin bayat ekmek yiyelim, bunun başka çözümü olamaz mı? Burada
fırıncılar tatil yapmasın demek istemiyorum. Tatil onların da hakkıdır. Ayrıca
fırıncıların işi kolay değil. Ayakta sabahtan akşama veya gece boyunca her gün
ekmek çıkarmak zorundalar: Hem kürek sallıyor, hem de ekmekle beraber ocağın
karşısında onlar da pişiyor.
Bayat ekmek yememizin
sebebi olarak ben planlama eksikliği olduğunu düşünüyorum. İyi bir planlama ile
vatandaş o güzelim yemeklerin yanında taze ekmek de yiyebilir. Bunu yapacak
olan da fırıncılar odasıdır. İçinizden fırınlar odası, hangi fırının ne zaman
tatil yapacağını, kimin açık olacağının planlamasını yapıyor diyebilirsiniz.
Yapıyor yapmasına eyvallah! O zaman organizede bir sıkıntı var. İyi bir
planlama ve organize ile bayramlarda da taze ekmek yiyebiliriz. Yeter ki
yetkililer ve sorumlular bu işi dert edinsin. İnşallah önümüzde iki ay sonra
gelecek olan kurban bayramı var, Fırıncılar Odası bu işe bir el atar.
* 18/06/2018 günü Anadolu'da Bugün gazetesinde yayımlanmıştır.
* 18/06/2018 günü Anadolu'da Bugün gazetesinde yayımlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder