Zincir marketlerin birinde Sarnıç marka 500 ml'lik bir pet şişe suyu satılmakta. Suyun fiyatı diğer marka ve marketlere göre çok hesaplı.
Hesaplı olunca haliyle albenisi var. Alan alana.
Ben de bu kervana katılanlardanım.
Aldım mı paketiyle alırım. Evden çıkarken bir şişe alıp çıkıyorum. Susayınca şuradan bir su alayım gibi bir derdim olmuyor.
Bu arada hem aynı marka sular hem de farklı su marka fiyatları marketten markete fark ediyor.
Farklı markalardaki fiyat farkını anlarım da aynı marka sulardaki fiyat farkı ister istemez dikkat çekiyor. Kantin, büfe, market tutturabildiği fiyata satıyor.
Sanırım serbest piyasayı yanlış anlıyoruz.
Adı üzerinde 500 ml'lik su var pet şişelerin içinde. Ayrıca masraf gerektirecek bir katkı maddesi konmuyor şişenin içine.
Masraf olarak su ve pet şişe maliyeti var.
Suyun maliyeti hepsinde üç aşağı beş yukarı belli. Geriye sanırım pet şişe kalıyor. Sanırım fiyat farkı da pet şişeden kaynaklanıyor. Bunu da aldığım Sarnıç marka sudan biliyorum. Çünkü Sarnıç marka suyu elime aldığımda kapağını açmak bir dert. Kapağı açınca içmek bir dert. Çünkü pet şişe demeye bin şahit lazım. Bir masanın üzerine koyduğun zaman ayakta zor duruyor. İçerken ya da eline aldığında o kadar ses yapıyor ki yanındakileri rahatsız etmemesi ve kulak tırmalamaması mümkün değil. Belli ki Sarnıç markanın şişesi çok adi. Ucuzluğu da bundan kaynaklanıyor olmalı.
Ucuz olduğuna göre belli ki kalitesiz. Öyle zannediyorum, insan sağlığını tehdit eden yönü de vardır.
Bazı pet şişelerin kaliteli olduğu eline alınca belli oluyor. Eline alır almaz içine geçmiyor ve koyduğun zaman düşmüyor. İçerken başkasını rahatsız edecek şekilde ses çıkarmıyor.
Bu pet şişelerin bir kriteri yok mu acaba? İşletme istediği şekilde böyle adi şişeleri üretebiliyor ve piyasaya sürüyor belli ki.
Hepimiz biliyoruz ki en sağlamına varıncaya kadar plastik kaplar dahil kanserojen özelliğini bünyesinde barındırıyor. Ne kadar adisi kullanılıyorsa öyle zannediyorum, o pet şişe daha fazla kanser riskini tetikliyor.
Bu işe kim, devletin hangi kurumu bakıyor bilmem. Tarım Bakanı mı yoksa Ticaret Bakanı mı artık. Bu pet şişelerin bir kriteri olmalı. Firmalar da bu kural ve kritere uymalı. Çünkü sağlık her şeyin başı. Bu işler firmaların vicdanına bırakılmayacak kadar önemlidir.
Hoş, neyimiz düzgün ki pet şişelerin bir kriteri olmalı. Çivisi çıkmış bu ülkenin maalesef.
Merhabalar Sayın Hocam.
YanıtlaSilPet şişe konulu yazınızı okudum. Sayın hocam, geri dönüşüm marifetiyle toplanan pet şişeleri tekrar eritilerek pet şişesine dönünce işte böyle adi pet şişeleri ortaya çıkıyor. Bir de şişenin hamurundaki gramajını da azaltıyorlar.
Devlet, ambalajın içindeki gıda maddesine bir kriter getirip takip edemezken, dış ambalajıyla uğraşacağını hiç sanmıyorum. Devletin aklı başında değil. Şu anda ihtiyacı olan parayı nasıl temin ederimin derdine düşmüş.
Çivisi çıkmış bu ülkenin vatandaşlarının yar ve yardımcısı olsun Yüce Allah!..
Selam ve saygılarımla.
Teşekkür ederim verdiğin bilgiler için. Bilmiyordum geri dönüşümden elde edildiğini bu pet şişelerin. Haklısın, içine kriter kıyamayan dışına nasıl koysun değil mi? Eyvallah.
YanıtlaSil