Hangi ülkede yaşamak istersiniz?
Doğu dünyasında mı, Batı dünyasında mı?
Geri ve gelişmekte olan ülkelerde mi, gelişmiş ülkelerde mi?
İslam dünyasında mı, Hristiyan dünyasında mı?
Her şeyin kuralının olduğu ama kuralların pek uygulanmadığı ülkelerde mi, her şeyin kuralının olduğu ve bu kuralların harfiyen uygulandığı ülkelerde mi?
Kuralların kişiye göre uygulandığı bir ülkede mi, herkese uygulandığı bir ülkede mi?
Tek adam yönetimlerinin olduğu bir ülkede mi, ortak aklın hakim olduğu bir ülkede mi?
Seçim ekonomisinin uygulandığı bir ülkede mi, seçimlerde seçim ekonomisi uygulanmayan bir ülkede mi?
Kuralların ve uygulamaların kişiden kişiye değiştiği bir ülkede mi, kişilerin kuralları uygulamak için geldiği bir ülkede mi?
Oturmuş, sistemi olmayan, teamüllerin olmadığı, varsa da sık sık değiştiği bir ülkede mi, işleyen ve değişmeyen bir sistemin olduğu ülkede mi?
Başa gelenin, ben yaptım oldu diyen bir ülkede mi, yürütme, yargı ve yasama erklerinin birbiriyle uyumlu ve birbirini denetleyen ülkede mi?
Enflasyon ve hayat pahalılığı fırlamış, parası pul olmuş, doğru dürüst üretimi olmayan, sürekli cari açık sorunu olan bir ülkede mi, cari açığı denk veya fazla veren ve parası değerli olan bir ülkede mi?
Sürekli ekonomik krizlerin olduğu bir ülkede mi, fiyat istikrarının olduğu bir ülkede mi?
Bir sadaka ülkesinde mi yaşamak istersiniz yoksa sosyal devletin olduğu bir ülkede mi?
Vatandaşının kendi başının çaresine baktığı bir ülkede mi, devletinin vatandaşının durumunu gözettiği ve koruduğu bir ülkede mi?
Yolsuzlukların kol gezdiği bir ülkede mi, yolsuzluğun çözmüş ülkede mi?
Emekli cenneti olan bir ülkede mi, SGK sistemi oturmuş bir ülkede mi?
Yukarıda örnekleme yapmak suretiyle yazdıklarım bir zamanlar büyük şimdilerde küçük kabul eden bu dünyada cereyan ediyor.
Dünya bir olsa da bu dünyada iki ayrı dünyalı gibi yaşayan dünyalılar var.
Tercih hakkı verilse bu iki tip dünyalıdan, ilk verdiğim örnek ülkelerde yaşamak isteyen kaç kişi çıkar? Öyle zannediyorum, kahir ekseriyet ikinci örnek verdiğim dünyada yaşamak ister. Çünkü ilkinde kaos, huzursuzluk, fakirlik ve yokluk var. İkincide ise huzur ve mutluluk vardır. İlkinde tesadüfler vardır. İkincide ise tesadüflere yer yoktur.
Merhabalar.
YanıtlaSilİkinci örnek verdiğiniz ülkelerin birinde yaşamak isterdim. Örneğin bu ülke Almanya olur, Finlandiya olur, Hollanda olur, Kanada olur... Almanya'yı ve Hollanda'yı tanıyorum. Finlandiya'yı ve Kanada'yı hiç görmedim ama, internet üzerinden bilgi sahibiyim.
Sayın hocam, Cenab-ı Hakk bizleri sorgularken üzerinde yaşadığımız vatanımızı ve ırkımızı sorgulamayacak. İnancımızı, ahlakımızı, imanımızı sorgulayacak.
Selam ve saygılarımla.
Aklın yolu bir. Ben de öyle düşünüyorum.
YanıtlaSil